Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

112-päivä - Mistä turvallisuuden tunne muodostuu?

Vuosittain 11. helmikuuta vietettävä 112-päivä on ympäri Eurooppaa vietettävä hätänumeropäivä. Vuonna 2022 päivää vietetään teemalla ”Turvallisuuden tunne tehdään yhdessä”. Alavuden Vuokra-asunnot on myös pohtinut turvallisuutta asumisessa.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Asuminen Turvallisuus

Turvallisuuden tunne on yksilöllistä ja monien tekijöiden summa

Turvallisuuden tunteella tarkoitetaan muun muassa onnettomuuksien, tapaturmien ja rikosten sekä näihin rinnastettavien ilmiöiden aiheuttamien pelkojen ja huolien vaikutusta ihmisten hyvinvointiin. Turvallisuuden tunne on yksi ihmisen perustarpeista, joka koskettaa meistä jokaista. Yksilön turvallisuudentunne on moniulotteinen asia, johon vaikuttavat yllättävät ja arkisetkin asiat.

Tärkeitä tekijöitä hyvälle turvallisuuden tunteelle ovat:
• Luottamus siihen, että saa apua hädässä – tuli apu sitten perheeltä, ystäviltä tai viranomaiselta
• Luottamus toisiin ihmisiin ja viranomaisiin
• Luottamus omiin kykyihin ja taitoihin selvitä onnettomuuden tai rikoksen kohdatessa

Milloin asuminen on turvallista?

Turvallisuus ja sen kokeminen on yksilöllistä. Toiselle turvallisuus tarkoittaa esteettömyyttä ja toinen kokee turvallisuuden häiriökäyttäytymisen vähenemisenä. Alavuden Vuokra-asunnot on myös määritellyt keskeisimmät teemat mistä turvallinen asuminen muodostuu:
• Oma koti ja ympäristö ovat turvallisia
• Riittävä yksityisyys / yhteisöllisyys
• Yhteiselo sujuu naapureiden kanssa
• Tieto siitä, mihin olla yhteydessä – vuokranantajan tavoitettavuus

Hätänumero 112 on yksi Suomen tunnetuimmista palveluista

Vuodenvaihteessa 2021-2022 tehdyn tutkimuksen mukaan käytännössä kaikki (98 %) tuntevat Suomessa käytössä olevan hätänumeron. Yhtä hyvin ei suomalaisilla ole tiedossa, että hätänumero toimii koko Euroopan unionin alueella. Vastaajista 52 % ei tiennyt hätänumeron olevan käytössä kaikissa EU-maissa.
112 Suomi -sovelluksen oli ladannut matkapuhelimeensa noin 50 % vastaajista ja 67 % tiesi vaaratiedotteiden välittyvän sovellukseen sekä lähimmän sydäniskurin sijainnin löytyvän sovelluksesta. Lähde: Tutkimustulokset Hätäkeskuslaitos / Taloustutkimus.

Milloin soitat hätänumeroon 112?

Hätänumeroon soitetaan, kun:
• kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle (pelastustoimi, sosiaali- ja terveystoimi / ensihoito, poliisi),
• tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna

112-päivänä on hyvä pysähtyä hetkeksi ja miettiä jokin konkreettinen toimenpide, jolla voi parantaa omaa tai läheisten turvallisuutta.

Sinua voisi kiinnostaa blogimme jossa kerromme vuokralaisen kotivakuutuksesta. Lue tästä lisää.  Kotivakuutus tuo turvaa asumiseesi. 

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja