Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

112-päivän tavoite on lisätä turvallisuustietoutta

112-päivää vietetään 11. helmikuuta 2023 ja päivän teema on "Varautuminen on arjen pieniä tekoja".

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Asuminen Turvallisuus

112-päivä 26 vuotta

Jo perinteeksi muodostunutta 112-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien.

112-päivä on suomalainen innovaatio ja se on myös vahvistettu eurooppalaiseksi 112-päiväksi. Eurooppalaisena 112-päivää on vietetty vuodesta 2008 lähtien.

Vuonna 2023 kampanjaa vietetään teemalla ”Varautuminen on arjen pieniä tekoja”. Ihmisiä opastetaan varautumaan erilaisiin häiriö- ja poikkeustilanteisiin sekä ennaltaehkäisemään erilaisia vaaratilanteita.

Omatoiminen varautuminen

Omatoiminen varautuminen tarkoittaa vaaratilanteiden ennaltaehkäisemistä, niihin varautumista sekä henkilöiden, omaisuuden sekä ympäristön suojaamista erilaisissa tilanteissa. Se on yksittäisen henkilön, yhteisön, yrityksen tai laitoksen valmistautumista normaalista arjesta poikkeaviin tilanteisiin. Varautumisen päämäärä on ehkäistä vaaratilanteita, huomioida normaaliolojen häiriötilanteet sekä valmistella toimenpiteet poikkeusoloja varten.

Jokainen voi omatoimisesti varautua erilaisiin vaaratilanteisiin omassa kodissaan. Omatoiminen varautuminen on turvallisuuden kasvattamista sekä itsestään ja toisista välittämistä.

Hätäkeskuslaitoksen johtaja Taito Vainio kirjoittaa blogissaan: "Pelkästään viranomaisten toiminta ei riitä turvallisen yhteiskunnan rakentamiseksi. Viranomaiset tekevät myös paljon työtä ennaltaehkäisyn hyväksi eli pyritään siihen, että ihmiset osaavat toimia siten, että viranomaisen apua tarvittaisiin nykyistä vähemmän tai että vahinkoja kyettäisiin rajoittamaan mahdollisimman paljon jo ennen viranomaisen saapumista. Järjestäytyneen viranomaisavun lisäksi tarvitaan siis jokaisen ihmisen omaa toimintaa, jotta vahingot voidaan minimoida."

Hyödyllisiä linkkejä

72tuntia.fi – Viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ohjeet kotona varautumiseen
Omatoiminen varautuminen – Naisten Valmiusliitto

Lisää hyödyllistä tietoa löytyy seuraavista AVAS Kotien blogeista:

Testaa palovaroitin kerran kuukaudessa - tee arjestasi paloturvallinen. Toimiva palovaroitin on halpa ja hyvä hengenpelastaja.

Kodin turvallisuus. Valtaosa kotien tulipaloista on ehkäistävissä huolellisuudella ja kodin laitteiden käyttöohjeita noudattamalla.

Vuokralaisen kotivakuutus  Kotivakuutuksella vuokralainen vakuuttaa huoneistossa tai varastotiloissa olevan irtaimen omaisuutensa esimerkiksi vesi- tai palovahinkojen varalta.

Siirry etusivulle.

Siirry sähköiseen asiointiin.

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja