Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Aika pakata joulu pois

Joulu loppuu perinteisesti joko loppiaiseen tai Nuutin päivään. Mitä tehdä joulun roskille? Jätteiden lajittelu on tärkeää myös jouluna.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Koti

Joulusta syntyy monenlaista roskaa

Joulusta ja uudesta vuodesta kertyy kodeissa monenlaista tavallisesta arjesta poikkeavaa jätettä. Moni roskis on joulun jälkeen täynnä pakkausjätettä. Mitä tehdä joulun roskille? Jätteiden lajittelu on tärkeää myös jouluna.

Lahjojen paketointi

Lahjapaperit ja lahjanarut lajitellaan sekajätteeseen. Lahjapaperit eivät siis sovi paperinkeräykseen mm. niissä olevien pintavärjäysten ja teipinpalojen takia.

Pakkaukset

Monet joulun pakkaukset sisältävät sekä muovia että kartonkia. Kartonkisen rasian sisällä voi olla muovinen lajittelualusta ja lisäksi rasia on päällystetty muovilla. Tällaisia pakkauksia ovat esimerkiksi joulukalenterit, suklaakonvehtirasiat sekä monet lelupakkaukset.

Muovi ja kartonki kannattaa erotella toisistaan ja lajitella muovin ja kartongin keräysastioihin. Mikäli alueella ei ole erillistä muovin keräystä, kuuluvat muoviroskat sekajätteeseen.

Kartonkiset pakkaukset kannattaa litistää ja pakata sisäkkäin ennen kartongin keräysastiaan laittamista.

Kinkunrasva

Hyydytä rasva astiassa ja laita se biojätteeseen. Älä koskaan kaada rasvaa viemäriin. Viemäriin joutunut kinkkurasva tukkii helposti viemärin. Kaikki muukin ruokajäte kuuluu biojäteastiaan. 

Paistoastiat

Alumiiniset vuoat ja -foliot ovat metallia ja kuuluvat metallinkierrätykseen.

Kynttilät

Steariini, kynttilänjämät ja muoviset hautakynttilät ovat sekajätettä. Sen sijaan metalliset tuikkukynttilöiden kuoret voi viedä metallinkeräykseen.

Joulukuusi

Joulukuusi ei kuulu jäteastiaan, ei edes pilkottuna. Jätä kuusi kokonaisena ja pakkaamattomana jäteastian viereen tai jätekatokseen. Maksuton nouto on voimassa helmikuun loppuun asti, eikä se koske tekokuusia. Tekokuuset tulee viedä jäteasemalle.

Joulun ja uudenvuoden kukat

Kukkien muovikääreet voi laittaa muovinkeräykseen. Sellofaani ja foliomaiset kääreet puolestaan kuuluvat sekajätteeseen. Kun kukka on antanut kaikkensa, heitä kukkaosa biojätteeseen. Muovisen ruukkuosan voit lajitella sekajätteeseen (se on usein liian likainen muovijätteeseen) ja metallisen ruukkuosan metallijätteeseen.

Joulu ja Led-valot

Rikkoutuneet jouluvalot ja muut sähkölaitteet tulee viedä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen. Myös loisteputket sekä LED- ja energiansäästölamput viedään sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen.

Raketit

Rakettiroskat lajitellaan sekajätteeseen. Tähtisadetikut kuuluvat metallinkeräykseen. Muista kerätä rakettiroskat heti seuraavana päivänä! Ne sisältävät myrkyllisiä aineita ja voivat joutua eläinten ja lasten suihin. Käyttämättömät ja räjähtämättömät raketit palautetaan myyjälle tai maahantuojalle.

Etusivulle.

Voit hoitaa valtaosan asumisen aikaisesta asioinnista helposti verkkopalvelussamme. Siirry sähköiseen asiointiin. 

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja