Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Astetta alemmas – nyt säästetään energiaa ja rahaa

Astetta alemmas -kampanja kannustaa tekemään asumisessa konkreettisia energiasäästöjä. Kukaan ei voi ulkoistaa itseään sähkönsäästötalkoista, sillä tavoite on kaikille yhteinen.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Astetta alemmas -kampanja Energiansäästö

Energian säästäminen ja tarpeettomasta kulutuksesta tinkiminen on yksinkertaisin keino hillitä omien energiakustannusten kasvua. Astetta alemmas -kampanjalla yritetään myös vaikuttaa huoltovarmuuteen eli sähkön riittävyyteen.

Yhden ihmisen tai kotitalouden säästöt voivat tuntua pieniltä, mutta kun kaikki säästää vähänkin, syntyy suuri yhteissäästö. Kokonaisuus vaikuttaa siihen, miten Suomessa ylipäänsä riittää sähköä talven mittaan ja vaikuttaa myös sähkön hintaan.

Miten voi säästää energiaa? Säädä kulutus astetta alemmas!

  • astetta alempi huonelämpötila
  • astetta kevyempi kaasujalka
  • astetta lyhyempi suihku
  • astetta vähemmän viihde-elektroniikkaa

Sähköä säästämällä voidaan välttää sähkökatkot

Astetta alemmas -kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa kotona, liikenteessä, työpaikoilla sekä oppilaitoksissa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. Kukaan ei voi ulkoistaa itseään sähkönsäästötalkoista, sillä tavoite on kaikille yhteinen.

Jos sähköä kulutetaan enemmän kuin tuotetaan, voidaan joutua toteuttamaan joillakin alueilla kahden tunnin sähkökatkoja. Tilannetta seuraa ja hallinnoi kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Mitä pienempi on suomalaisten energiankulutus, mitä tehokkaammin sähköä pystytään tuottamaan ja mitä suotuisampi on sää, sitä varmemmin sähkökatkoilta vältytään.

Sähkön säästäminen erityisesti huippukulutuksen aikaan on tärkeää. Erityisesti arkiaamuisin klo 8–10 ja alkuillasta klo 16–18 välisinä aikoina sähkö on kortilla, joten silloin kannattaa välttää tarpeetonta kulutusta, jos se on mahdollista ilman suuria uhrauksia.

Taloudellisesti ja muutenkin järkevää on tinkiä kaikesta tarpeettomasta energian kulutuksesta, kuten

  • sammuttaa valot huoneista, joissa ei olla,
  • ottaa laturit irti seinästä ja
  • hyödyntää myös uunin lämmitysaika ruuan kypsennykseen – tai käyttää uunin sijaan mikroa.

Kaikkein vaikuttavinta kotona kuitenkin on tilojen ja käyttöveden lämmitykseen tarvittavan energian säästäminen. Jos kaikissa suomalaiskodeissa alennetaan huonelämpötilaa yhdellä astella tulevana lämmityskautena, lämmitysenergiaa säästyy jopa 2 terawattituntia, mikä vastaa Motivan mukaan 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Osaatko joustaa -peli
Testaa, osaatko joustaa sähkönkäytössä ja siirtää arkista sähkön käyttöäsi kulutushuippujen ulkopuolelle

Tutustu muihin blogeihimme.

Takaisin etusivulle

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja