Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä 6.7.

Eino Leinon päivää, runon ja suven päivää vietetään lauantaina 6.7.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit

Kaunista Eino Leinon & runon ja suven päivää!

Eino Leino (Armas Einar Leopold Lönnbohm) syntyi Kainuun kunnassa Paltamossa 6. heinäkuuta 1878. Hän oli perheensä kuopus, seitsemäs lapsi. Yhteensä lapsia Lönnbohmin perheessä oli kymmenen.

Leinon vanhemmat kuolivat hänen ollessaan nuori; isä vuonna 1888 Leinon ollessa 10-vuotias ja äiti vuonna 1895, samana vuonna, kun Leino valmistui 17-vuotiaana ylioppilaaksi. Näiden menetysten uskotaan vaikuttaneen syvästi Leinon tuotantoon.

Leinolla oli herkkä runoilijan sielu, mutta hänen elämänsä oli levoton. Elämänsä aikana hän oli kolme kertaa naimisissa:

Vuonna 1899 21-vuotiaasta Leinosta tuli Päivälehden kulttuuriavustaja ja vuonna 1904 hänestä tuli lehden seuraajan, Helsingin Sanomien, vakituinen teatterikriitikko.

Vuonna 1903 julkaistiin ensimmäinen osa yhdestä Leinon tärkeimmistä runokokoelmista, Helkavirsiä. Samana vuonna Leino kirjoitti myös yhden tunnetuimmista runoistaan, Nocturnen.

Eino Leino kuoli 10.1.1926 Nuppulinnan Riitahuhdan täysihoitolassa ollessaan vasta 47-vuotias.

Leino on ollut inspiraation lähteenä myös monelle muulle henkilölle, varsinkin muusikoille. Jo Leinon elinvuosien aikana hänen runojaan sävellettiin. Tuotteliaimpia säveltäjiä taitavat olla Leinon ystävät Toivo Kuula, Leevi Madetoja ja Oskar Merikanto. 1960-luvulla puolestaan Kaj Chydenius sävelsi Leinon runoja. Näitä sävellyksiä tulkitsi muun muassa Vesa-Matti Loiri.

LAPIN KESÄ, Vesa-Matti Loiri  Kuuntele Loirin tulkitsema kappale.

Lähde: www.paivyri.fi

Etusivulle

Sähköinen asiointi

Oma AVAS - asukkaan asiointi

Asuntohaku

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja