Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Kodin turvallisuus

Kodin turvallisuus on ennakointia ja riskien arviointia. Tutustu Alavuden Vuokra-asunnot Oy:n kiinteistöjen pelastussuunnitelmiin, pidä huolta paloturvallisuudesta ja hanki kotivakuutus. Tässä ohjeita oman kotisi turvallisuuteen.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Koti Kotivakuutus Paloturvallisuus Pelastussuunnitelma

Tutustu talokohtaisiin pelastussuunnitelmiin

Alavuden Vuokra-asunnot on teettänyt kiinteistöihinsä paloturvallisuuden riskikartoitukset asiantuntijayrityksen Safetumin kanssa. Jokaisella kiinteistöllämme on pelastussuunnitelma. Kiinteistön pelastussuunnitelman tehtävänä on kehittää riskien tunnistamista, tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisyä sekä varautumista onnettomuustilanteisiin ja niissä toimimiseen.

Pelastussuunnitelmat on luettavissa kotisivujemme kautta. Asukkaana sinun on tärkeää tietää, miten hoidamme paloturvallisuutta ja mitkä ovat turvallisuuteen liittyvät ohjeet.

Pidä huolta kodin paloturvallisuudesta

Valtaosa kotien tulipaloista on ehkäistävissä huolellisuudella ja kodin laitteiden käyttöohjeita noudattamalla. Tulipalo saa usein alkunsa valvomattomasta ruoanlaitosta, viallisista sähkölaitteista, huolimattomasta tupakoinnista tai lasten tulitikkuleikeistä.

Myös tarpeettomien tavaroiden varastointia kodeissa tulee välttää. Suuret tavaramäärät pahentavat tulipalotilannetta. Palovaarallisten aineiden säilyttäminen huoneistokohtaisissa varastoissa on kokonaan kielletty.

Palovaroitin on kodin tärkein paloturvallisuuslaite. Palovaroitin havaitsee alkavan palon. Jokaista alkavaa 60 neliötä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Vuokran-antaja hankkii palovaroittimet huoneistoihin ja tarkistaa niiden toimintakunnon vuosi- ja muuttotarkastusten yhteydessä.  Palovaroittimen toimintakunnosta huolehtiminen on aina kuitenkin asukkaan vastuulla. On hyvä testata palovaroittimen kunto kerran kuukaudessa.
Varaudu alkusammutusvälineillä ja pidä ne helposti saatavilla. Edullinen sammutuspeite soveltuu hyvin pienten tulipalojen alkusammutukseen. Rasva- ja öljypalot sammuvat, sillä hyvinkin tehokkaasti.

Jos tuli pääsee irti, yritä sammuttaa se, jos voit tehdä niin itseäsi vaarantamatta. Soita hätänumeroon 112. Jos palo ei sammu, rajoita sitä sulkemalla ovet poistuessasi turvaan. Pelasta muut vaarassa olevat.

Valtaosa kotien tulipaloista on ehkäistävissä huolellisuudella ja kodin laitteiden käyttöohjeita noudattamalla.

Näin vähennät kotisi tulipalovaaraa

  • Älä jätä liettä tai uunia päälle valvomatta tai säilytä lieden päällä palavaa materiaalia.
  • Poista puhelimen / tietokoneen latausjohdot seinästä, kun ne eivät ole käytössä.
  • Käytä astian- ja pyykinpesukonetta vain silloin, kun olet kotona.
  • Valvo aina palavia kynttilöitä.
  • Älä kuivat pyykkejä saunassa.
  • Huolehdi, että kodissasi on riittävästi palovaroittimia ja että ne toimivat.
  • Pidä alkusammutusvälineet helposti saatavilla ja opettele niiden käyttö.

Onhan sinulla kotivakuutus?

Kiinteistömme vakuutus ei korvaa irtaimistollesi aiheutuneita vahinkoja. Tätä varten on hyvä olla kotivakuutus. Kotivakuutus on yksi tärkeimmistä vakuutuksista. Vuokralaisena voit turvata kotivakuutuksella tavarasi esimerkiksi särkymisten, rikkoutumisien, ilkivallan sekä palo- ja vesivahinkojen varalta. Kotivakuutuksessa on hyvä olla myös vastuuvakuutus, jolloin se korvaa myös vakuutuksenottajan toisille aiheuttamat vahingot.

Lue lisää kotivakuutuksesta.

Sinua saattaisivat kiinnostaa seuraavat blogit:

Mikä on asunnon tavanoimaista kulumista ja mikä ei. Yleinen periaate on, että asumisesta jää ajan kuluessa jälkiä. Vuokralaisen on korvattava huoneistolle tuottamuksellisesti aiheuttamansa vahingot – ei kuitenkaan tavanomaista kulumista.

Asumisrauha on yhteinen asia.  Kaikissa taloissa kuuluu normaalin elämisen ääniä. Missä menee häiritsevän elämän ja normaalien asumisen äänien raja?

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja