Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Maailman vesipäivää vietetään tänään

Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti maaliskuun 22. päivän maailman vesipäiväksi. Vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarannoista. Pääset myös testaamaan oma vesijalanjälkesi.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Vedenkäyttö Vesi

Maailman vesipäivä muistuttaa puhtaan veden tärkeydestä

Puhdas vesi on kaikkien ihmisten perusoikeus ja elämän perusedellytys sekä välttämätöntä maataloudelle ja teollisuudelle. Jokainen suomalainen käyttää vettä keskimäärin noin 150 litraa vuorokaudessa.

Mihin vettä käytetään suomalaisissa kotitalouksissa?

Eniten vettä kuluu puhtaana pysymiseen. Suurin vesisyöppö on suihku. Suihkun pituudella on iso merkitys vedenkulutukseen: Kolmen minuuttia verrattuna kaksimymmentä minuuttia päivittäin tuottaa varsin erilaiset vuotuiset vesikustannukset.

Tiesitkö, että

  • Maapallon vedestä 97,5% on suolaista ja 2,5 % makeaa. Makeasta vedestä suurin osa on lumena tai jäänä. Vain noin 1 prosentti on ihmisten käytettävänä.
  • Puhdas vesi on ihmisoikeus. Silti noin joka kolmas ihminen maailmassa elää ilman puhdasta juomavettä ja yli puolella ei ole kunnollista vessaa ja viemäröintiä.
  • Naiset tekevät yli 70 prosenttia vedenhakumatkoista paikoissa, joissa vedestä on pulaa. Moni tyttö ei ehdi käydä koulua, koska vedenhakuun kuluu niin paljon aikaa. 
  • Ilmastonmuutos vaikuttaa veteen: se lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten pitkiä kuivia kausia ja poikkeuksellisen runsaita sateita. Saasteet ovat yksi vakavimmista vedenpuutteen aiheuttajista.
  • YK:n arvioiden mukaan päivittäinen tarve juomiseen, ruoanlaittoon ja peseytymiseen on noin 50-100 litraa. Jokainen suomalainen käyttää keskimäärin 150 litraa vettä vuorokaudessa.

Vesihuolto ja sähkökatkot

Miten vesihuollon käy, jos sähköt katkeavat? Vesihuoltolaitokset suosittelevat, että sähkökatkon aikana käytetään niin vähän vettä kuin mahdollista. Vaikka lyhyt sähkökatko ei yleensä vaikuta vedenjakeluun, käytetyn veden viemäröinnissä voi tulla ongelmia. Yleisohje onkin: Vältä sähkökatkon aikana suihkussa käyntiä ja ylipäätään veden laskemista viemäriin. Odota sähköjen paluuta ennen kuin vedät WC:n.

Jos hanasta tulee sähkökatkon aikana vettä eikä vesilaitos ole ilmoittanut laatuhäiriöstä, vettä voi käyttää talousvetenä. Virtausten muutokset voivat kuitenkin tuottaa veteen sakkaa ja väriä. Tilanne paranee, kuin vettä juoksuttaa jonkin aikaa. Myös veden paine voi olla tavanomaista heikompi. Korkeilla paikoilla sijaitsevissa kiinteistöissä vettä saattaa tulla vain liruttamalla. Jos sähkökatkos kestää pitkään, vedentulo voi lakata kokonaan koko alueelta. Siksi on tärkeää varata vettä etukäteen omaan tarpeeseen.

Sähkökatko vaikuttaa merkittävästi jätevesihuoltoon. Pienikin sähkökatko pysäyttää suurimman osan jätevedenpumppaamoista. Tästä voi seurata ylivuotoja, joissa jätevettä kulkeutuu maastoon tai vesistöihin. Jos sähkökatko pitkittyy, myös jätevedenpuhdistamon toiminta voi heikentyä.

Vesipäivänä voit myös miettiä omaa vedenkulutusta

Maailman vesipäivä on oikea hetki tehdä omaan vedenkulutukseen muutoksia, joilla on suuri merkitys.

 Arvioi omaa vesijalanjälkeäsi! Tee testi tästä.

AVAS Kotien blogi kertoo miten voit  säästää vedenkulutuksessa: Mieti millainen vedenkuluttaja sinä olet

Etusivulle

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja