Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Mitä hallitusohjelma lupaa asumiseen?

Hallituksen asuntopolitiikan keskeisin tavoite on asuntomarkkinoiden toimivuuden edistäminen. Saadaanko tavoitteet ja keinot kohtaamaan? Mitä muutoksia kaavaillaan?

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Asuminen

Toimivat asuntomarkkinat

Hallituksen tavoitteena on saada aikaan toimivat asuntomarkkinat. Se tarkoittaa suomalaisille mahdollisuutta asua mahdollisimman hyvin ja edullisesti omia toiveita vastaavassa kodissa.
Toimivat asuntomarkkinat ovat edellytys Suomen kilpailukyvylle, alueiden elinvoimalle ja työvoiman liikkuvuudelle.

Kohtaavatko tavoitteet ja keinot?

Lähtökohtaisesti laadukasta ja kohtuuhintaista asumista edistetään vapaarahoitteisella asuntorakentamisella. Hallituksen tavoite on vähentää Ara-tuotantoa eli valtion tukemaa asuntotuotantoa, jossa asuminen on huokeampaa.

Näihin kohtuuhintaisiin vuokra-asuntoihin halutaan myös palauttaa tulorajat ja säännölliset tulontarkistukset. Ympäristöministeriössä on tehty vuonna 2018 selvitys ARA-tuettujen vuokra-asuntojen tulorajoittamista sekä tulojen säännöllistä tarkistamista, jotta asunnot kohdistuisivat paremmin pienituloisille. Selvityksen lopputulos oli, että tarkistusten hyödyt ja haitat jäävät vähäisiksi. Tulotarkistuksia kokeiltiin vuonna 2017 Sipilän hallituksen aikana, ja sitten niistä luovuttiin 2018, kun se ei tuntunut tarkoituksen mukaiselta.

Hallitus on toteuttamassa asumistuen kokonaisuudistuksen. Asumistuen ehtoja tiukennetaan, mikä vaikuttaa suoraan asukkaiden maksukykyyn.

Hallituskaudella toteutetaan kiinteistöverouudistus. Maapohjan kiinteistöveron alarajaa ollaan uudistushankkeen ohella korottamassa 0,93 prosentista 1,3 prosenttiin. Kiinteistöveron nousu tulee vaikuttamaan kaikkiin, asui vuokralla tai omistusasunnossa. Lisäksi on vielä toinenkin kiinteistöveroa koskeva nousupaine ensi vuodelle, rakennuksen verotusarvon yleinen korotus rakennuskustannusten muutoksen perusteella. Muutoksen suuruus selviää myöhemmin, kun kesäkuun rakennuskustannusten tilasto on julkaistu.

Toteutus ratkaisee

Hallitusohjelma kertoo hallituskauden linjoista. Lopulta toteutus ratkaisee.
Yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että meillä on jatkossakin erilaisia asumismuotoja tarjolla, ja kohtuuhintainen koti sijaitsee lähellä työtä ja palveluja.

Etusivulle

Asukkaan Oma AVAS -palvelu

Sähköinen asiointi

Tiedotteet ja Blogi

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja