Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Palovaroittimet ovat siirtymässä rakennuksen omistajan vastuulle

Pelastuslain uudistus siirtää vastuun palovaroittimien hankinnasta ja toimivuudesta rakennuksen omistajalle. Nyt on menossa kahden vuoden siirtymäaika.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Paloturvallisuus Palovaroitin

Asukkaan ja kiinteistön omistajan roolit muuttuvat palovaroittimen osalta

Vuoden 2024 alusta voimaan tullut pelastuslain muutos siirtää vastuun palovaroittimien hankinnasta ja toimivuudesta rakennuksen omistajalle. Muutoksessa on kahden vuoden siirtymäaika: vastuu palovaroittimista siirtyy lain mukaan rakennuksen omistajalle 1.1.2026. Kahden vuoden siirtymäajan aikana rakennuksen omistajan tulee varmistua, että palovaroittimet on asennettu lain säännösten mukaisesti ja ne ovat toimivia.

Palovaroittimet ovat kiinteistönomistajan omaisuutta ja palovaroitin on varustettu 10 vuoden paristolla. Palovaroitinta ei saa poistaa ilman lupaa tai niille ei tule aiheuttaa vahinkoa. Asukas on korvausvelvollinen palovaroittimille aiheuttamastaan vahingoista.

AVAS Kodit on tehnyt suunnitelman käytännön toimista. Ensimmäiset palovaroittimet tullaan uusimaan vuoden 2024 aikana. Käytännön toimista tiedotetaan asukkaille hyvissä ajoin etukäteen.

Asukkaan vastuulla palovaroittimen testaus

Asukkaalla säilyy vastuu palovaroittimen säännöllisestä toimintakunnon varmistamisesta. Asukkaan tulee ilmoittaa kiinteistönhoitajalle tai AVAS Kodeille viipymättä vioista, kuten pariston loppumisesta tai muusta laitteen viasta.

 

Suomessa palovaroitinpäivää vietetään 1.12.

Palovaroitinpäivän tarkoituksena on, että ihmiset keskustelisivat paloturvallisuudesta ja että kaikki innostuisivat huolehtimaan omasta paloturvallisuudestaan. Yhteisen turvallisuuden kannalta on tärkeää, että jokaisen koti on paloturvallinen.

Lain mukaan kaikissa asunnoissa tulee olla jokaisen alkavaa 60 asuinneliötä kohden vähintään yksi palovaroitin. Palovaroittimia kannattaa asentaa enemmänkin kuin vähimmäismäärä. Vaarallisinta tulipalossa on savu, joka täyttää huoneiston jopa 2–3 minuutissa. Kun palovaroitin toimii, antaa se aikaa alkusammutukselle ja pelastautumiselle. 

Sinua voisi kiinnostaa myös blogimme Turvallinen koti.

Etusivulle

Asukkaalle

Sähköiset palvelut

Asukkaan Oma AVAS palvelu

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja