Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Tänään 17.8. vietetään Alavuden päivää

Päivällä on mielenkiintoinen historia. Päivää aloitettiin viettämään jo 1870-luvulla ja siitä tuli kaikkien alavutelaisten juhla.

Alavuden päivä Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit

Miten Alavuden päivä sai alkunsa?

1800-luvun puolivälin jälkeiset vuosikymmenet olivat Alavudella kansallisen sekä samalla sivistyksellisen heräämisen aikaa. Aikaa kutsutaan myös Stenbäckien ajaksi silloisen alavutelaisen kirkkoherran mukaan. Alavuden kansallinen herätys alkoi siis pappilasta.

Alavuden taistelu käytiin Suomen sodan aikana 17. elokuuta 1808 Alavuden kirkon lähistöllä. Alavuden taistelua seuranneina vuosikymmeninä ei paikkakunnalla pitkään aikaan ilmennyt merkkejä siitä, että taistelun päivä olisi ollut jollakin tavalla muistettu.

Vänrikki Stoolin tarinat ja ennen kaikkea Sotavanhus-runon ilmestyminen elvyttivät Stenbäckien ja säätyläisten piirissä eloon paikkakunnallisia muistoja Suomen sodasta. Tästä sai myös alkunsa Alavuden päivän viettäminen. Alavuden taistelun päivän viettämisestä tuli 1870-luvulla kaikkien alavutelaisten juhla.

Muistomerkkihanke pantiin vireille samoihin aikoihin, kun Alavuden päivän vietto alkoi. Taistelun kaksi muistopatsasta sijaitsevat Muistojen kappelin alueella. Obeliski pystytettiin paikalle salaa 17. elokuuta 1881 ja sen suunnitteli ratainsinööri Norrmen. Tykinputkea muistuttava toinen muistopatsas oli alun perin valettu Tampereella vuonna 1869, mutta kun venäläiset viranomaiset kielsivät sen pystyttämisen patsas jouduttiin piilottamaan lähes 50 vuoden ajaksi erääseen ranta-aittaan Visuvedelle. Nykyiselle paikalleen se pystytettiin 17. elokuuta 1925.

Alavus-seuran ylläpitää Sotavanhuksen museota, joka sijaitsee vanhassa viljamakasiinissa Alavuden kirkon vieressä. Museossa esitellään mm. Alavuden taistelun vaiheita. Museo on saanut nimensä J.L. Runebergin kirjoittamien Vänrikki Stoolin tarinoiden Sotavanhus-runosta.

Lähteet: Wikipedia, Alavuden historia I

Etusivulle

Asukkaan oma palvelu - Oma AVAS

Sähköinen asiointi

Hae asuntoa

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja