Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Testaa palovaroitin kerran kuukaudessa – tee arjestasi paloturvallinen!

Paloturvallisuusviikkoa vietetään tänä vuonna 26.11.-1.12.2022 ja se päättyy 1.12. palovaroitinpäivään. Jokaisen tulisi tietää, miten tulipaloja ennaltaehkäistään ja miten hätätilanteessa toimitaan. Toimiva palovaroitin on halpa ja hyvä hengenpelastaja.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Koti Paloturvallisuusviikko Palovaroitin

Paloturvallisuusviikon tavoitteena on parantaa kaikkien paloturvallisuutta. Suomessa syttyy tulipalo keskimäärin kahdeksassa kodissa päivittäin. Huomattavassa osassa näistä kodeista paloturvallisuus on puutteellista: palovaroittimet eivät toimi tai niitä ei ole laisinkaan.

Palovaroittimen käyttö pähkinänkuoressa

Palovaroittimen tehtävä on havaita savu ajoissa ja hälyttää siitä välittömästi. Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä.

Pidä huolta palovaroittimestasi seuraavasti:
1. Tarkista, että palovaroittimesi toimii: paina palovaroittimen testinappia säännöllisesti, esimerkiksi aina kuukauden ensimmäisenä päivänä.
2. Vaihda palovaroittimen paristo joka vuosi, vaikkapa Palovaroitinpäivänä 1.12.
3. Vaihda paristo välittömästi, jos palovaroitin alkaa piipata harvakseltaan.
4. Vaihda palovaroitin uuteen, mikäli se ei toimi pariston vaihtamisesta huolimatta.
5. Muista myös vaihtaa palovaroitin 5–10 vuoden välein. Palovaroitin vanhenee kuten muutkin sähkölaitteet.
6. Jokaista alkavaa 60 neliötä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Suositus on, että palovaroitin on jokaisessa makuuhuoneessa.
7. Palovaroitin sijoitetaan kattoon vähintään puolen metrin päähän seinästä ja muista esteistä, sillä savu ja lämpö nousevat ylöspäin.

Varaudu alkusammutusvälineillä

Sammutuspeite soveltuu hyvin pienten tulipalojen alkusammutukseen. ABC-paloluokitellut jauhesammuttimet sopivat lähes kaikkien palojen sammutukseen. Pidä alkusammutusvälineet helposti saatavilla.

Hätätilanteiden varalta muista nämä:

Hätätilanteita varten on hyvä miettiä toimintasuunnitelma etukäteen, sillä usein aikaa on vähän. Mikäli normaalia poistumistietä ei ole mahdollista käyttää, olisi hyvä etukäteen tietää, mitä vaihtoehtoisia poistumisteitä kotoasi löytyy.

Pidä sammutusvälineitä, kuten sammutuspeite ja käsisammutin, helposti saatavilla. Sammuta paloa vain sen aikaa, kun se on turvallista, älä riskeeraa terveyttäsi. Kutsu paikalle palokunta. Myös palokunnan opastaminen paikalle on tärkeää.

Teethän sinäkin jonkin turvallisuusteon Paloturvallisuusviikolla?

Sinua saattaisi kiinnostaa muutkin blogikirjoituksemme, siirry tästä blogiin.

Takaisin etusivulle.

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja