Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Asunnon hakijan yleisimmät kysymykset

Asunnon vuokraaminen on iso asia ja herättää usein kysymyksiä.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit

Asunnon vuokraaminen on iso asia ja herättää usein kysymyksiä. Koostimme yleisimmät kysymykset sinulle, joka mietit vuokra-asunnon hakemista Alavuden Vuokra-asunnoilta.

Miten voin hakea vuokra-asuntoa?

Voit hakea vuokra-asuntoa Alavuden Vuokra-asunoilta täyttämällä sähköisen asuntohakemuksen. Vapautuvia asuntoja tarjoamme hakemuksessa annettujen tietojen perusteella, joten täytäthän asuntohakemuksen huolellisesti.

Kuinka kauan asunnon saaminen voi kestää?

Vuokra-asunnon hakuaika riippuu monesta asiasta. Asunnon saamiseen kuluva aika riippuu muun muassa vapautuvien asuntojen määrästä ja hakutoiveistasi. Suosituille asuinalueille tai taloon voi olla pitkäkin odotusaika, sillä asuntoja vapautuu harvakseltaan ja hakijoita on paljon. Hakuaika voi vaihdella myös riippuen siitä, minkä kokoista asuntoa haet. Vuokra-asuntomarkkinoilla tilanne voi muuttua nopeasti, ja vaikka meillä ei olisi nyt vapaata asuntoa tarjolla, vuokrausneuvottelijat etsivät kuitenkin aktiivisesti kriteerejäsi vastaavia asuntoja.

Milloin maksan vuokran ja kuinka usein?

Vuokra ja käyttökorvaukset on maksettava kuukausittain viimeistään kuukauden 5. päivä. Vaikka joku muu taho maksaisi osan vuokrastasi (esim. Kela) olet vuokrasopimuksen allekirjoittaneena vastuussa siitä, että koko vuokra tulee maksettua.

Voiko vuokra nousta?

Vuokran määrää tarkistetaan vuosittain. Mahdollisesta vuokrankorotuksesta ilmoitetaan kirjallisesti vähintään kaksi kuukautta ennen vuokran voimaantuloa.

Tarvitseeko asunnon vuokratessa maksaa vuokravakuutta?

Vuokravakuus tulee maksaa vuokratessasi asunnon Alavuden Vuokra-asunnoilta. Huoneiston vakuusmaksu palautetaan vuokrasuhteen päättymistä seuraavan kuukauden aikana sillä edellytyksellä, että

  • huoneisto varastoineen on tyhjä aja huolellisesti siivottu.
  • kaikki avaimet on palautettu AVAS Kodeille
  • tarkistuksessa ei ole todettu vuokralaisen korjattavaksi kuuluvia puutteita
  • kaikki vuokrasuhteeseen liittyvät maksuvelvoitteet on suoritettu AVAS Kodeille

Mitä tehdä, jos vuokrarästejä alkaa kertyä?

Vuokranmaksussa voi tulla vaikeuksia kenelle tahansa yllättävien tilanteiden vuoksi. Useimmissa tapauksissa maksusuunnitelman voi tehdä kanssamme. Ole yhteydessä Alavuden Vuokra-asuntojen vuokravalvontaan jo ennen kuin vuokravelkaa on ehtinyt kertyä ja tiedustelu mahdollisuutta maksusuunnitelmaan. On tärkeää olla ajoissa yhteydessä, ettei vuokravelka pääse karkaamaan yli oman maksukyvyn. Mikäli maksua ei suoriteta maksukehotuksella tai maksusopimusta ei noudateta, saatava siirtyy perintään.

Onko Alavuden Vuokra-asuntojen asunnoissa mahdollisuus lemmikkien pitämiseen?

Kyllä. Alavuden Vuokra-asuntojen asunnoissa on mahdollista asua lemmikkieläinten kanssa. Lemmikkieläimen pitämisen aikana asukkaan tulee tutustua lemmikkieläinten järjestyssääntöihin ja noudattaa niitä.

Voinko tehdä Alavuden Vuokra-asuntojen asuntoon muutostöitä?

Suurimman osan asunnon vioista, puutteista ja vaurioista korjaa huoltoyhtiö. Mikäli työn suorittaminen vaatii asiantuntevaa, valtuutettua erikoisliikettä, huoltoyhtiö välittää toimeksiannon sille. Kiireellistä korjausta vaativat vahingot, kuten vesivahingot, putkivuodot sekä viemäreiden tukokset tulee ilmoittaa heti puhelimitse huoltoyhtiöön lisävahinkojen välttämiseksi.

Asunnossasi olevien kiintokalusteiden saranoiden ja kahvojen kiristyksiä ja säätöjä voi tehdä omatoimisesti asumisen aikana. Mikäli havaitset kiintokalusteissa, kuten kaapeissa, väliovessa , kahvoissa, hyllyjen kiinnikkeissä, vikaa, tee vikailmoitus asuinkiinteistösi huoltoyhtiöön.
Asukkaana olet velvollinen korvaamaan sellaiset vahingot, jotka ovat johtuneet tahallisuudesta, huolimattomuudesta tai ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä.

Mitä dokumentteja tarvitaan asuntohakemusta varten?

Tarvitset erinäisiä dokumentteja hakiessasi vuokra-asuntoa. Löydät listauksen asuntohakemuksen liitteistä täältä. Blogissamme Näin haet meiltä asuntoa - Alavuden Vuokra-asunnot - AVAS Kodit kerrotaan myös näistä tarvittavista liitteistä.

Sinua voisi kiinnostaa seuraava blogimme:
Vuoden 2023 asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset. Tästä pääset blogiin.

Miksi asua vuokralla

Mikä on vuokravakuus.

Etusivulle

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja