Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Haluatko säästää sähkölaskustasi?

Energiankulutusta vähentämällä jokaisella on mahdollisuus pienentää omaa sähkölaskuaan. Kokosimme kahdeksan näppärää niksiä, joilla voit säästää sähköä.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Energiansäästö

Energiansäästö on uusi normaali. Energianhuoltovarmuus on nyt vakaammalla pohjalla kuin viime vuonna, mutta sähköpulan ja jakeluhäiriöiden riski ei ole poistunut. On erittäin suositeltavaa jatkaa energiansäästöä. Kokosimme kahdeksan niksiä, joilla voit säästää sähköä.

Löydä kodillesi sopiva sähkösopimus

Voit kilpailuttaa sähkösopimuksesi esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämässä sahkonhinta.fi -vertailupalvelussa. Palvelusta löydät kaikki omalla alueellasi voimassa olevat sähkönmyyntitarjoukset.

Kiinnitä huomiota lämmitykseen

Oikea sisälämpötila lisää asumismukavuutta, parantaa sisäilman laatua ja vähentää sisäilman kuivuuden tunnetta talvella!

Tarkkaile ja säädä huoneen lämpötila optimaaliselle tasolle. Makuuhuoneen tavoitelämpötila on 19 °C ja muissa asuinhuoneissa noin 21 °C. Kodin lämpötilaa kannattaa alentaa pidemmän poissaolon ajaksi.  Asunto kannattaa tuulettaa nopeasti, ikkunoita ei tulisi pitää pitkään raollaan. Ilmoita viallisista termostaattiventtiileistä mahdollisimman pikaisesti huoltoyhtiölle. Vältä huonekalujen sijoittamista lämpöpattereiden eteen. Huonekalun ja patterin välillä tulisi olla vähintään 30 cm etäisyys. Hyödynnä auringon lämpö talvella avaamalla verhot ja kaihtimet valoisan aikaan.

Ajoita oikein ja ilmoita vioista

Vältä tarpeetonta sähkönkulutusta sähkön huippukulutuksen aikaan arkisin aamupäivällä klo 8-10 ja alkuillasta tavallisimmin klo 16-17 ja uudelleen 19-20 välillä. Ilmoita mahdollisista asunnossasi ja kiinteistöllä havaitsemistasi vioista huoltoyhtiöön.

Valaisimet

Suosi ledilamppuja. Kun vaihdat perinteiset hehku- ja halogeenilamput led-lamppuihin, vähennät noin 60–80 % valoihin kuluvaa sähköä. Ledit ovat usein hintavampia, mutta myös kestävät hehkulamppuja pidempään.
Jos huoneessa ei oleskele ketään, niin sammuta valot. Ledit kestävät loistelamppuja runsaammin valojen pois/päälle laittamista.

Säädä kylmälaitteiden lämpötiloja

Jääkaapin ja pakastimen ei tarvitse olla jatkuvasti täydellä teholla. Sopiva lämpötila jääkaapissa on 4-7 °C ja pakastimessa 18-19 °C. Jäähdytä ruoat ennen pakastusta tai jääkaappiin nostamista.

Muistathan sulattaa pakastimen ja siivota jääkaapin, jotta molempien käyttöikä säilyisi pitkänä. Säästät samalla sähköä, kun laitteet toimivat kunnolla.

Vältä hukkasähköä ruoanlaitossa

Uunin käyttö kuluttaa tuplasti enemmän sähköä kuin lieden. Erityisesti kuumaa uunia vaativat pikaruoat, kuten ranskalaiset ja pakastepitsa, vievät paljon energiaa. Tee uunissa monta ruokaa kerralla ja hyödynnä jälkilämpö.

Säästä sähköä saunassa

Moni heittää kovat löylyt saunassa ja se tarkoittaa korkeampaa sähkön kulutusta. Jos haluat saunoa säästeliäämmin, 70-80 astetta on hyvä lämpötila. Lisäksi saunan lämmittäminen useasti viikossa vie paljon sähköä.  Sähköä säästääksesi saunomista kannattaa siis harventaa.

Peseytyminen

Pidä suihkuhetket lyhyinä. Säädä vedenkulutus minimiin.

Suomessa ei ole pulaa vedestä, mutta veden lämmitys, käsittely ja jakelu kuluttavat paljon energiaa. Pienennä hiilijalanjälkeäsi muuttamalla vedenkäyttötottumuksiasi. Sulje hana hampaiden pesun ajaksi ja käy suihkussa mahdollisimman pikaisesti.
Hyödynnä kodin pesukoneissa eko-ohjelmia ja käynnistä pesuohjelma vasta koneen ollessa täynnä.

Lue lisää vedenkulutuksesta:

Olenko tosiaa käyttänyt vettä näin paljon? Mitä on normaali vedenkulutus? Vesilaskun suuruuteen voi vaikuttaa pienillä valinnoilla.

Mieti millainen veden kuluttaja olet? Käyttötottumuksilla on suurin merkitys vedenkulutuksessa. Liiallinen vedenkulutus rasittaa lompakkoa ja ympäristöä, joten omaan kulutukseen on hyvä kiinnittää huomiota.

Etusivulle.

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja