Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Kalevalan päivänä 28.2. juhlitaan suomalaista kulttuuria

Kalevalan päivä on suomalaisen kulttuurin päivä, silloin nostetaan Suomen lippu salkoon! Ota kansalliseepos haltuun leppoisasti lukien ja kuunnellen!

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Kalevalan päivä

Kalevalan synty

Kalevala perustuu 1800-luvulla koottuihin kansanrunoihin. Elias Lönnrot teki 1800-luvun alkupuolella lukuisia runonkeruumatkoja Suomessa ja itärajan takana suomensukuisten kansojen asuinalueilla. Ensimmäinen versio Kalevalasta valmistui vuonna 1835 ja Uusi Kalevala vuonna 1849.

Kalevala on Suomen kansalliseepos, joka on koottu suomalaisten kansanrunojen pohjalta. Kalevala on käännetty yli 60 eri kielelle.
Monet tutut sanonnan ovat peräisin Kalevalasta, kuten ”Vesi vanhin voitehista” ja ”Lyhyestä virsi kaunis”.

Kalevala on innoittanut taiteentekijöitä

Kalevalalla on pysyvä paikka suomalaisessa kulttuurissa. Se on suomalaisuuden symboli, tuttu ja samalla vieras. Kansalliseepos luo ja ylläpitää mielikuvia kansakunnan juurista.

Kalevala on innoittanut taiteentekijöitä ja sen pohjalta on syntynyt kuvataidetta, veistoksia, musiikkia, tv-ohjelmia ja näytelmiä.

Kalevalassa seikkailevat mm. viisas Väinämöinen, omapäinen Aino, lempeä Lemminkäinen ja ahkera Ilmarinen. On myös ihmekone Sampo, josta taistellaan. Myös englantilaisen kirjailijan Tolkien kerrotaan hakeneen Kalevalasta vaikutteita kirjaansa Taru sormusten herrasta.

Moni tuntee Kalevalan Akseli Gallen-Kallelan maalauksista. Satavuotta myöhemmin Mauri Kunnas ja Don Rosa viittasivat tuttuihin kuviin omissa kirjoissaan.

Kalevala on innoittanut myös monia muusikoita.

Tärkeät esineet sampo ja kantele

Sampo
Kalevalassa sampo on ihmeellinen esine, joka tuottaa kaikkea ihmisen tarvitsemaa hyvää. Sampo on myös Kalevalan tärkeä juonta luova ja henkilöiden toimintaa motivoiva elementti. Sen valmistaa Ilmarinen lahjaksi Pohjolan emännälle siinä toivossa, että voisi päästä naimisiin Pohjolan tyttären kanssa.

Kantele
Lönnrot kohotti kanteleen Kalevalan keskeiseksi symboliksi. Ensimmäisen kanteleen Väinämöinen rakensi jättiläismäisen hauen leukaluusta ja sen kadottua meren aaltoihin hän veisti uuden koivusta.

Kalevala kolmessa minuutissa (Yle Areena: https://areena.yle.fi/1-50464464)
Ota kansalliseepos haltuun!

Tutustu muihin blogeihin.

Etusivulle.

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja