Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Mikä tekee onnelliseksi, kun on kysymys asumisesta?

Koti nostetaan terveyden ja läheisten rinnalla tärkeimmäksi onnellisuuden lähteeksi. Koti on merkittävä onnen lähde. Mistä kotionnellisuus syntyy?

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Asuminen Koti

Kodin vaikutus suomalaisten onnellisuuteen on keskeinen

Maailman onnellisuusraportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Kolme neljästä (75 prosenttia) tutkimukseen vastanneista kokee olevansa onnellinen.

Nyt on selvitetty kodin yhteyttä suomalaisten onnellisuuteen. Koti nostetaan terveyden rinnalle tärkeimmäksi onnellisuuden lähteeksi. Terveyden ja kodin jälkeen neljä selvästi onnellisuutta lisäävää tekijää ovat kumppani/puoliso, taloudellinen tilanne, ystävät ja lapset tai lastenlapset. Monet asiat, joihin käytämme paljon aikaa, kuten television katselu tai sosiaalinen media, eivät näytä lisäävän onnellisuutta.

Nuorilla kotionnellisuutta lisäävät erityisesti ystävät, musiikki, lemmikkieläimet, ruuanlaitto ja viihde-elektroniikka. Lapset ja puoliso korostuivat perheellisten vastauksissa.

Kun onnellisuutta mitattiin asteikolla 1-7. onnellisempia olivat rivi- ja paritaloasujat (5,16) sekä omakotitaloasujat (5,11). Omistusasujien pisteluku oli 5.16. Muut asumismuodot olivat lähes samoissa luvuissa. Vuokra-asujien onnellisuusluku oli 4,90, asumisoikeusasujien 4,99 ja kerrostaloasujien 4,94.

Onnellisia ihmisiä löytyy kaikenlaisista kodeista

Asumismuodolla tai talotyypillä ei ole merkitystä yleiselle onnellisuudelle. Kotionnellisuutta lisäävät eniten kodin turvallinen ja rauhallinen sijainti sekä oma tila ja rauha. Myös kodin koko ja toimivuus ovat tärkeitä kotionnellisuuden lisääjiä.

Kotona koetaan onnea, iloa ja rauhaa

Kotona koettujen tunteiden kärkeen nousevat tunteet ovat hyvin myönteisiä. Kotiin kiinnittyvät vahvimmin rauhallisuus, onni ja ilo.

Nuoremmat ikäryhmät kokevat selvästi enemmän iloa, kun taas onnen ja rauhallisuuden tunteet kasvavat iän myötä. Huolenpidon tunne korostuu naisilla ja aktiivi-ikäisillä.

Kotona ei haluta suorittaa, vaan mieluiten levätä ja rentoutua. Kotona yleisimmin koetut tunteet ovat myönteisiä. Kotiin kiinnittyvät vahvimmin rauhallisuus, onni ja ilo.

Asumiseen ollaan tyytyväisiä

Tutkimuksen mukaan suomalaiset vaikuttavat olevansa asumiseensa tyytyväisiä. Suomalaisista 30 prosenttia on erittäin tyytyväisiä kotiinsa. Melko tyytyväisiä kotiinsa on 59 prosenttia.

Lähde: Asuntosäätiön kotionnellisuus-tutkimus

Sinua voisivat kiinnostaa myös seuraavat blogimme:

Tulo- ja muuttokyselyn tulokset

Miksi asua vuokralla?

Vuokra-asunto Alavuden Vuokra-asunnoilta on turvallinen valinta

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja