Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Ruuanlaiton energiasyöpöt kuriin

Keittiö on kodin sydän, mutta se voi myös olla yksi suurimmista energiasyöpöistä.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Energiansäästö

Keittiö on kodin sydän, mutta se voi myös olla yksi suurimmista energiasyöpöistä. Ruuanlaitto ja siihen liittyvät toiminnot kuluttavat paljon energiaa, mutta onneksi on monia tapoja vähentää tätä kulutusta. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme yleisimpiä ruuanlaiton energiasyöppöjä ja annamme vinkkejä niiden vaikutuksen vähentämiseksi.

Suunnitelman tekeminen ennen ruoanlaiton aloitusta. Mitä menetelmiä ja välineitä on tarkoitus käyttää ja miksi? Pelkkä ajatuksen siirtäminen energiansäästöön voi jo muuttaa omia toimintatapoja.

Mikron hyödyntäminen. Lämmitä ruoka uudelleen mieluummin mikrossa kuin paistinpannulla ja uunissa. Mikro on pienten ruokaerien uudelleen lämmitykseen huomattavasti nopeampi sekä energiatehokkaampi vaihtoehto kuin hella tai uuni. Mikroa voi hyödyntää myös ruuan valmistukseen: laita aamupuuro valmistumaan mikroon samalla kun hoidat muita askareita.

Keitä vesi lieden sijaan vedenkeittimissä. Vedenkeitin on paitsi energiatehokas myös liettä nopeampi vaihtoehto veden keittämiseen. Jos päädyt keittämään veden liedellä, muistathan valita levyn kokoisen tai hiukan isomman kattilan sekä käyttää sen päällä kantta energiahukan välttämiseksi.

Käytä airfryeria pienten ruokaerien paistamiseen. Airfryer toimii kuin minikokoinen kiertoilmauuni, mutta kuluttaa oikeaan uuniin verrattuna noin puolet vähemmän energiaa. Siksi en hankkiminen voi olla kannattavaa, mikäli valmistaa uunissa usein pieniä ruokamääriä.

Veden käytön säännöstely. Kun vettä käyttää vain sen verran kuin tarvitsee, tulee säästöä.

Hyödynnä uunin esi- ja jälkilämpö. Uunia kannattaa käyttää silloin, kun valmistaa suuria määriä ruokaa kerrallaan. Uuni kuluttaa muihin kodinkoneisiin verrattuna runsaasti energiaa. Tunnissa se kuluttaa yhtä paljon tai jopa enemmän sähköä kuin yli 300-litrainen pakastin vuorokaudessa. Monet ruoat voi laittaa jo lämpenevään uuniin, mikä lyhentää paistoaikaa. Uunin voi laittaa myös pois päältä jo ennen, kun ruoka on kypsää, koska lämpö säilyy uunissa noin 15 min.

Ruoan kunnollinen jäähdyttäminen. Jääkaappi tarvitsee sitä enemmän energiaa mitä lämpimämmän ruoan sinne laittaa. Sama juttu on pakastimen kanssa.

Pilko pienemmäksi sillä pienet palat kypsyvät nopeammin kuin suuret lohkot.

Kokkaa kerralla enemmän. Energiaa ja vaivaa säästyy, kun valmistat kerralla enemmän ruokaa.

Vältä ruokahävikkiä. Raaka-aineiden, ruokien ja elintarvikkeiden valmistus- ja tuotantoketjussa käytetään paljon energiaa. jos ruokaa päätyy roskiin, heitetään hukkaan paitsi hankintaan kuluneet eurot myös kaikki se, energia, mikä valmistuksessa ja koko tuotantoketjussa on käytetty. Hyviä vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi löydät mm. Marttojen sivulta: Martat, hävikistä herkkua.

Ruuanlaiton energiasyöpöt voivat lisätä merkittävästi kodin energiankulutusta, mutta pienillä muutoksilla ja fiksuilla valinnoilla voi vähentää tätä kulutusta huomattavasti. Energiatehokkuuden parantaminen keittiössä ei ainoastaan säästä rahaa, vaan se on myös hyväksi ympäristölle.
Toivottavasti tämä blogikirjoitus auttaa sinua tunnistamaan ja vähentämään ruuanlaiton energiasyöppöjä keittiössäsi!

Sinua voisi kiinnostaa seuraava blogi: Mieti millainen vedenkuluttaja sinä olet

Tutustu Asukkaalle sivustoon

Hae asuntoa AVAS Kodeilta

Tutustu asuntoihimme

Etusivulle

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja