Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Sähkösopimuksen valinta – paljon vaihtoehtoja tarjolla

Markkinoille on tullut uudenlaisia sopimuksia. Joissakin sopimuksissa hintaan voi vaikuttaa omalla kulutuksella.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Energiansäästö Sähkösopimus

Sähkösopimusten tyypit ja lisäominaisuudet

Sähkösopimusten perustyyppejä on edelleen kolme: määräaikaisessa sopimuksessa hinta pysyy samana koko kauden ajan, esimerkiksi 12 tai 24 kuukautta. Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa hinta vaihtelee myyjän harkinnan mukaan, usein neljännesvuosittain. Pörssisähkösopimuksessa hinta noudattaa pörssisähkön hintaa yleensä tunneittain.
Sopimuksiin voidaan liittää lisäominaisuuksia, kuten kulutusvaikutus. Tässä mallissa kiinteän hinnan ohella sähkölaskuun vaikuttaa myös se, onko sähköä kulutettu kalliin vai halvan pörssisähkön aikaan. Kuluttaja voi valita myös sähkön alkuperään liittyviä ominaisuuksia, kuten aurinko- tai tuulivoimaa. Sähkösopimuksen vaihtoturvalla sähkön hintaa voi pudottaa määräajan jälkeen, jos hinta on laskenut.

Miten kilpailutan sähkösopimukseni?

Voit kilpailuttaa sähkösopimuksesi esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämässä sahkonhinta.fi -vertailupalvelussa. Palvelusta löydät kaikki omalla alueellasi voimassa olevat sähkönmyyntitarjoukset.
Sähkösopimustarjouksista löydät tietoa myös muista vertailupalveluista sekä suoraan sähkönmyyjien sivulta.

Miten toimin, kun en pysty maksamaan sähkölaskuani?

Ota ensimmäiseksi yhteyttä sähkönmyyjään ja tiedustele onko tilapäisessä maksuvaikeustilanteessa mahdollisuutta esimerkiksi lisämaksuaikaan tai maksusuunnitelman tekemiseen.

Sähkökatkot sähköpulatilanteessa

Normaalioloissa tilapäisiä sähkökatkoja aiheuttavat esimerkiksi myrskyt, suuret lumikuormat tai muista syistä tapahtuneet viat sähköverkossa.
Sähköpulatilanteessa joudutaan hallitusti kierrättämään sähkökatkoja. Sähköpulaan voidaan joutua esimerkiksi pitkän pakkasjakson myötä tai yllättäen sähköverkon vikaantuessa.
Fingrid ja työ- ja elinkeinoministeriö viestivät kansalaisille sähköpulatilanteesta. Kotitaloudet saavat tietoa ja toimintaohjeita myös omalta verkkoyhtiöltään.
Voimme ennaltaehkäistä sähköpulaan joutumista vähentämällä sähkönkulutusta ja erityisesti välttämään tarpeetonta sähkönkäyttöä kulutushuippujen aikana.
Lähde: Energiavirasto

Lue lisää blogistamme:

Näin varaudut sähkökatkoihin.
Energiansäästö on uusi normaali.

Siirry etusivulle.

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja