Blogi

Hae asuntoa
wave-bottom

Unikeonpäivä - heräätkö sinä viimeisenä, oletko talon unikeko?

Mistä tässä 27.7. vietettävästä Unikeonpäivästä oikein on kyse? Päivällä on pitkä historia.

Alavuden Vuokra-asunnot - AVASKodit Juhlapäivä

Unikeonpäivällä on pitkä historia

Unikeonpäivä, vanha kristillinen merkkipäivä, tunnetaan monissa maissa myös nimellä seitsemän nukkujan päivä. Tällä päivällä muistellaan Efesoksen seitsemää unikekoa, jotka legendan mukaan olivat nuorukaisia. He pakenivat 200-luvulla kristittyjä vainonnutta keisari Deciusta luolaan ja heräsivät vasta 200 vuotta myöhemmin. Unikeonpäivä osuu Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa 27. heinäkuuta, mutta monissa muissa maissa se on jo kuukautta aiemmin. 

Unikeonpäivän historia Suomessa

Ensimmäiset viralliset maininnat Unikeonpäivästä Suomessa ovat peräisin 1600-luvulta. Tällöin alkoi myös perinne, jossa kansa uskoi, että kyseisenä päivänä pisimpään nukkuva henkilö olisi talon laiskin. Tätä “laiskimusta” sai kiusoitella ja nimittää unikeoksi. Osittain tämä johtui siitä, että kyseisellä päivämäärällä ei ollut lainkaan nimipäiväsankaria, vaan ainoastaan merkintä “unikeonpäivä”. Näin vanha kansa mielsi päivän nimipäiväsankariksi kaikki uneliaat unikeot. 

Tunnetuin nykyperinne liittyy Naantaliin, jossa valitaan valtakunnan virallinen Unikeko. Hänet heitetään mereen symbolisesti “heräämään”. Viime vuosina myös muissa kaupungeissa on alettu valita vuoden unikekoja.

Unikeonpäivän uskomuksia

Kuten nimikin kertoo, päivään liitetään paljon uskomuksia pitkään nukkuvista henkilöistä. Esimerkiksi hän, joka herää viimeisenä, on kyseisen talon unikeko ja näin ollen laiskin koko vuoden. Toinen sanonta kertoo myös, että jos unikeon päivänä nukkuu pitkään aamulla, nukuttaa koko vuoden.

Myös sääennustukset olivat olennainen osa unikeonpäivää. Tunnetuin näistä uskomuksista lienee sanonta: ”Jos unikeon päivänä sataa, niin sataa seitsemän viikkoa yhtä mittaa.” 

Kiinnitä huomiota yöunen laatuun ja pituuteen

Unikeonpäivänä ja muulloinkin on tärkeää kiinnittää huomiota yöunen laatuun ja pituuteen, sillä erilaiset uniongelmat ja unenpuute vaivaavat yhä useampia ihmisiä. Nämä unihäiriöt voivat olla merkittävä terveysriski ja saattavat aiheuttaa muitakin fyysisiä sekä psyykkisiä seurannaisongelmia hyvinvoinnille.

Muutamia vinkkejä parempaan uneen:

  • Pyri nukkumaan vähintään 7-8 tuntia yössä.
  • Vältä turhaa valvomista ja pidä säännöllinen nukkumaanmeno- ja heräämisrytmi.
  • Huolehdi mukavasta ja hämärästä nukkumisympäristöstä.
  • Rajoita kofeiinin käyttöä, erityisesti iltaisin.

Muista, että hyvä uni on tärkeä osa terveyttä ja hyvinvointia!

Sähköinen asiointi

Oma AVAS -palvelu

Etusivulle

Asuntohaku

Riitta Jaskari

Toimitusjohtaja